Moros y Cristianos: Okusna Kubanska Jed za Plesno Šolo Soy Cubano
Moros y Cristianos, kar v prevodu pomeni “Mavri in kristjani (Riž in črni fižol)”, je priljubljena kubanska jed, ki združuje okuse črnega fižola in riža ter predstavlja klasično jedilo kubanske kuhinje. Pri Plesni šoli Soy Cubano smo pripravili avtentičen kubanski recept, ki vam bo omogočil, da doma ustvarite to okusno jed. Zdaj si oglejmo, kako pripraviti Moros y Cristianos, jed, ki bo navdušila vaše brbončice.
Sestavine:
- 2 skodelici dolgozrnatega riža
- 2 skodelici kuhanega črnega fižola
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 3 stroke česna, drobno sesekljani
- 1 rdeča paprika, narezana na majhne kocke
- 1 zelena paprika, narezana na majhne kocke
- 2 žlici paradižnikove paste
- 2 skodelici zelenjavne ali piščančje juhe
- 2 žlički mletega kumina
- 1 žlička mlete paprike
- Sol po okusu
- Svež peteršilj ali koriander za garniranje
Navodila:
- V večjem loncu segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo in česen, dokler ne postaneta mehka.
- Dodamo narezano papriko in pražimo še nekaj minut, da se zmehča.
- V lonec dodamo paradižnikovo pasto, mleti kumin, mleto papriko in sol ter dobro premešamo.
- Primešamo dolgozrnat riž ter ga prepražimo, da se obloži s paradižnikovo omako.
- Nato dodamo kuhan črni fižol in juho ter premešamo.
- Pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20-25 minut ali dokler riž ni skuhan in voda vpita.
- Ko je riž kuhan, lonec odstranimo s štedilnika in pustimo nekaj minut počivati.
- Postrežemo Moros y Cristianos kot prilogo ali glavno jed, posuto s sesekljanim svežim peteršiljem ali koriandrom.
Zdaj imate recept za okusno in avtentično kubansko jed Moros y Cristianos, ki jo lahko pripravite kar doma. Uživajte v okusih Kube s to tradicionalno jedjo!
Druge kubanske jedi!
- Ropa Vieja: Ta jed je sestavljena iz naribane govedine, počasi kuhane s čebulo, papriko in paradižnikom. Postrežemo ga z belim rižem in ocvrtimi zrelimi trpotci.
- Tostones: To so ocvrti in zdrobljeni koščki zelenega trpotca. Postrežemo jih kot prilogo ali kot predjed.
- Yuca con Mojo: Juko skuhamo in postrežemo s prelivom iz česna, limone in oljčnega olja. Je priljubljena priloga k kubanski hrani.
- Picadillo a la Habanera: enolončnica iz mletega mesa z rozinami, olivami, kaprami in začimbami. Postrežejo ga z belim rižem in zrelimi trpotci.
- Roast Lechón: Pečena svinjina je kubanska specialiteta. Marinirano je s česnom, kislo pomarančo in začimbami, nato pa počasi praženo, dokler ni mehko in sočno.
- Tamales: Kubanski tamali so narejeni iz koruznega testa, polnjenega s svinjino, olivami in rozinami. Kuhane so na pari in postrežene s kreolsko omako.
- Kubanski sendvič: Topel sendvič, polnjen s šunko, svinjsko pečenko, švicarskim sirom, gorčico in kislimi kumaricami. Stisnjen je in postrežen na kubanskem kruhu.
- Ocvrta Malanga: Malange so gomolji, podobni kasavam. Narežemo jih na tanke rezine in hrustljavo ocvremo.
- Flan: klasična kubanska sladica iz jajc, kondenziranega mleka in karamele. Je mehak in sladek.
- Kubanska kava: Ne zamudite priložnosti, da poskusite pristno kubansko kavo. Je močan, sladek in postrežen v majhnih skodelicah.
Kubanska kulinarična kultura je živahna in okusna mešanica afriških, španskih in karibskih vplivov. Tukaj je nekaj poudarkov:
Ključne sestavine:
- Riž: Riž je osnovno živilo v kubanski prehrani. Postrežejo ga v različnih oblikah, kot je slavni arroz congrí (Moros y Cristianos), ki združuje riž s črnim fižolom.
- Črni fižol: Črni fižol je nepogrešljiv del kubanske hrane. Uporabljamo jih v enolončnicah, juhah in kot prilogo.
- Yucca: Yucca je še en pomemben gomolj. Skuhamo in postrežemo z mojom (omako iz česna, limone in oljčnega olja).
- Zreli trpotci: Zrele trpotce ocvremo in postrežemo kot prilogo ali predjed.
- Svinjina: Pečena svinjina je kubanska specialiteta. Pred počasnim praženjem je mariniran s česnom in kislo pomarančo.
- Morska hrana: glede na lego Kube v Karibih je morske hrane v izobilju. mohito s kozicami je priljubljena jed.
Emblematične jedi:
- Ropa Vieja: narezana govedina, pečena s čebulo, papriko in paradižnikom. Postrežemo z rižem in bananami.
- Tostones: ocvrti in zdrobljeni koščki zelenega trpotca.
- Picadillo a la Habanera: enolončnica iz mletega mesa z rozinami, olivami in kaprami.
- Pečen prašiček: pečena svinjina s česnom in kislo pomarančno marinado.
- Kubanski sendvič: Topel sendvič s šunko, svinjsko pečenko, švicarskim sirom, gorčico in kumaricami.
Pijače:
- Kubanska kava: močna in sladka, postrežena v majhnih skodelicah.
- Mojito: Osvežilni koktajl z rumom, meto, limono in sladkorjem.
Sladice:
- Flan: mehka sladica iz jajc, kondenziranega mleka in karamele.
- Tres Leches: Torta, namočena v treh vrstah mleka (kondenzirano, evaporirano in smetana).
Družbeni ritual:
- Hrana na Kubi je družaben dogodek. Družine se zberejo za mizo, da si delijo obilne jedi in uživajo v družbi drug drugega.